Вітамни від стресу
«Вітамін - це речовина, яка робить вас хворим, якщо ви його не їсте» (Альберт Сент-Дьyoрджі, Нобелівська премія з фізіології та медицини, 1937 г.).
Вітаміни являють собою групу органічних сполук, які необхідні для нормального фізіологічного функціонування, але які не синтезуються організмом ендогенно і, отже, повинні виділятися в невеликих кількостях з раціону. В цілому, людям потрібно адекватна кількість 13 вітамінів: чотири жиророзчинних вітаміну (A, D, E, K) і дев'ять водорозчинних вітамінів, які включають вітамін C і вісім вітамінів B: тіамін (B 1), рибофлавін (B 2). ), Ніацин (B 3), пантотенова кислота (B 5), вітамін B 6, фолат (B 9) і вітамін B 12. Самі вітаміни групи В згруповані не на підставі будь-якої хімічної структурної схожості, а скоріше в відношенні їх розчинності в воді і взаємопов'язаних функцій клітинного коферменту, які вони виконують.
Водорозчинні вітаміни грають важливу роль в підтримці нормального метаболізму, енергії, диференціювання і статусу росту клітин. Таким чином, не дивно, що їх дефіцит негативно впливає на здоров'я людини, тоді як оптимізація їх рівнів в організмі приносить позитивні результати для здоров'я людини. Люди втратили здатність синтезувати водорозчинні вітаміни (за винятком деякого синтезу ніацину), вони отримують ці сполуки з зовнішніх джерел через кишкову абсорбцію.
Наша дієта, багата мікроелементами, що складається з овочів, фруктів і горіхів, отриманих з рослин, з рибою та м'ясом, була замінена нашою типовою сучасною високоенергетичною, легко засвоюваною їжею. Було висловлено припущення, що ця розбіжність між нашою еволюційною дієтою і нашою сучасною дієтою лежить в основі високого рівня дефіциту вітамінів, що спостерігається в розвинених суспільствах, і багатьох супутніх «захворювань способу життя», таких як ожиріння, серцево-судинні захворювання і деменція. Безумовно, дослідження показують, що дотримання «середземноморської дієти» (яка характеризується високим споживанням фруктів, овочів, бобових, складних, а не простих вуглеводів, оливкового масла і червоного вина і помірним споживанням риби і білого м'яса),пов`язано з підвищеним рівнем всіх вітамінів і мінералів, в тому числі вітамінів групи В. І навпаки, підвищена схильність до «західному» раціону харчування (що характеризується високим споживанням обробленого м'яса, червоного м'яса, вершкового масла, жирних молочних продуктів з високим вмістом жиру, яєць, а також рафінованих зерен і цукрів) пов'язана із загальною тенденцією зменшення кількості вітамінів і мінералів.
Мозок, безумовно, є найбільш метаболічно активним органом в організмі, на нього припадає лише 2% маси тіла, але на його частку припадає понад 20% від загальної витрати енергії в організмі. Отже, загальні метаболічні функції вітамінів групи В, поряд з їх роллю в нейрохімічному синтезі, можуть розглядатися як такі, що роблять особливий вплив на функцію мозку.
- Тіамін (вітамін B 1) - перший член сімейства водорозчинних вітамінів, описаний в китайській медичній літературі близько 4000 років тому. Вітамін діє як кофермент в різних критичних метаболічних реакціях, пов'язаних з енергетичним обміном; він також бере участь у виробленні хімічної відновлювальної дії в клітинах. Тіамін відіграє нейромодулюючу роль в системі нейротрансмітерів. Дефіцит цього вітаміну призводить до різних клінічних відхилень, які включають неврологічні і серцево-судинні порушення.
- Ніацин (вітамін B 3). Широкий спектр процесів і ферментів, які беруть участь в кожному аспекті функції периферичних і мозкових клітин, залежить від отриманих з ніацину нуклеотидів. Крім вироблення енергії, вони включають окислювальні реакції, антиоксидантний захист, метаболізм і відновлення ДНК.
- Пантотенова кислота (вітамін B 5). Цей вітамін є субстратом для синтезу всюдисущого коферменту А (КоА). Крім своєї ролі в окислювальному метаболізмі, А (КоА) вносить вклад в структуру і функцію клітин мозку, беручи участь в синтезі холестерину, амінокислот, фосфоліпідів і жирних кислот. Особливе значення пантотенова кислота через КоА також бере участь в синтезі багатьох нейротрансмітерів і стероїдних гормонів.
- Вітамін B 6 (піридоксин, піридоксаль, піридоксамін). Крім своєї ролі необхідного кофактора в циклі фолату, вітамін B 6 грає вирішальну роль в синтезі нейротрансмітерів, таких як дофамін, серотонін, γ-аміномасляна кислота (ГАМК), норадреналін і гормон мелатонін.
- Біотин (Вітамін В 7). Мозок особливо чутливий до доставки та метаболізму глюкози. Біотин грає ключову роль в метаболізмі і гемостазі глюкози, включаючи регуляцію поглинання глюкози в печінці і функцію β-клітин підшлункової залози.
- Фолат (Вітамін В 9) і Вітамін В 12 (Коболамін) .Функціі цих двох вітамінів нерозривно пов'язані через їх всебічні ролі в циклах «фолат» і «метіонін». Дефіцит вітаміну B 12 призводить до функціонального дефіциту фолату.
Важливість всіх вітамінів групи В для функції мозку ілюструється неврологічними і психіатричними симптомами, які зазвичай пов'язані з дефіцитом будь-якого з цих восьми вітамінів. Наприклад, первинні симптоми дефіциту вітаміну B 6 є неврологічними, включаючи депресію, зниження когнітивних функцій, деменцію і вегетативну дисфункцію, а дефіцит вітаміну B 12 часто проявляється у вигляді неврологічних симптомів до появи більш типових гематологічних змін. Дійсно, було встановлено, що більше третини психіатричних госпіталізацій страждають від дефіциту фолату або вітаміну B 12.
Оскільки вітаміни групи В розчинні у воді, будь-який надлишок зазвичай виділяється з сечею. З одного боку, це означає, що вони зазвичай безпечні в дозах, які набагато перевищують рекомендовані дозування, але з іншого боку, вони вимагають більш послідовного споживання, ніж жиророзчинні вітаміни. З точки зору безпеки, тільки трьом з восьми вітамінів B приписаний будь-яка верхня межа добового споживання, а решта вважаються безпечними при будь-якій дозі. У разі фолієвої кислоти, для якої зазвичай призначається рекомендована добова норма від 200 до 400 мкг / день, верхня межа зазвичай встановлюється на рівні 1000 мкг / день просто на тій підставі, що підвищений вміст фолієвої кислоти може маскувати симптоми дефіциту вітаміну B 12.
Верхня межа для ніацину встановлена на рівні 35 мг (США / Канада), що обумовлено просто його здатністю викликати тимчасове почервоніння шкіри при дозах, що перевищують 100 мг.
Останнім вітаміном B з встановленою верхньою межею є вітамін B 6, верхня межа якого встановлений в США на рівні 100 мг / день на підставі повідомлень про випадки оборотної сенсорної невропатії після доз, що перевищують 1000 мг. Проте, слід зазначити, що численні клінічні випробування, в яких споживалося до 750 мг / день вітаміну B 6 протягом ряду років, продемонстрували відсутність невропатических побічних ефектів.
Як зазначалося вище, оптимальний рівень вмісту будь-якого мікроелемента повинен бути значно вище рекомендованої добової норми, і вітаміни групи В зазвичай можуть споживатися у кількості, яка в багато разів перевищує рекомендовані добові норми. Це піднімає питання про те, скільки з цих вітамінів ми повинні споживати? Хоча ця проблема досі погано вивчена, деякі дані свідчать про те, що збільшення споживання набагато вище рекомендованих доз повинно бути більш ефективною стратегією.
З огляду на те, що вітаміни групи В необхідні для кожного аспекту роботи мозку, і що значна частина населення розвинених країн має вітаміни нижче оптимального рівня, можна очікувати, що буде очевидний зв'язок між споживанням вітамінів і розумовою функцією.
Метааналіз даних з восьми досліджень, які включали оцінку впливу полівітамінів на аспекти настрою і психологічного стану, показав, що добавки знижували клінічні оцінки сприйманого стресу, легких психіатричних симптомів і тривоги. Особливий інтерес дослідження, включені в цей аналіз, можна поділити на дослідження, в яких вводили більш високі рівні вітамінів B з більш низькими рівнями інших мікроелементів або нижчі рівні вітамінів B з більш високими рівнями інших мікроелементів. Цей аналіз показав, що більш високі вітаміни групи В з більш низьким вмістом інших мікроелементів викликали сильніші ефекти, припускаючи як дозозалежний ефект, так і те, що ефективність продуктів в основному полягала в компонентах вітаміну В. Ці висновки отримали додаткову підтримку з більш недавнього дослідження , яке також відзначили покращення настрою після чотиритижневого прийому полівітамінів, що містять високі рівні вітамінів групи В.
Вітаміни групи В є групою з восьми основних поживних мікроелементів, які тісно взаємодіють на клітинному рівні і абсолютно необхідні для кожного аспекту роботи мозку. Як водорозчинні поживні речовини, вони зазвичай безпечні при рівнях споживання, які значно перевищують рекомендовані мінімальні рівні споживання (можливо, за винятком фолієвої кислоти). Дійсно, біодоступність і функціональні дані припускають, що споживання більшості вітамінів групи В на рівні, який значно перевищує дієтичні рекомендації, буде виправданим.