Важливі вітаміни для вагітних і годуючих матерів

Споживання вітамінів до і під час вагітності зросла завдяки проактивним рекомендацій лікарів, широкій доступності вітамінних добавок і ліберальній політиці збагачення харчових продуктів.

Основні вітаміни, необхідні для правильного і повноцінного розвитку плоду, згідно з останніми дослідженнями:

1. Фолієва кислота

Фолієва кислота, одна або в поєднанні з іншими вітамінами групи В, є найбільш рекомендованим вітаміном, що споживаються під час вагітності, тому що недолік цього вітаміну призводить до вроджених дефектів у немовляти. Фолієва кислота та інші вітаміни групи В також є невід'ємними компонентами біохімічних процесів, які необхідні для розвитку регуляторних систем, контролюючих здатність потомства адаптуватися до зовнішнього середовища.

Фолієва кислота отримала свою назву від латинського слова «фоліум», що означає «лист», тому що з листових форм овочів вона була вперше виділена. Існують різні умови, які викликають виснаження фолієвої кислоти; деякі є фізіологічними, такими як старіння або вагітність, в той час як інші є парафізіологіческімі, такими як відновлення після ран або системне захворювання.

Багатьма дослідженнями доведено, що нестача фолієвої кислоти в організмі матері, особливо на початку вагітності може викликати дефекти нервової трубки.

Дефекти нервової трубки (ДНТ) - це вроджені аномалії головного та спинного мозку, які викликають серйозну смертність і захворюваність.

Дефекти нервової трубки (ДНТ) є поширеними складними багатофакторним порушеннями головного і спинного мозку, які виникають у людей через 21-28 днів після зачаття.

Фолієва кислота, водорозчинний вітамін (B9), сприяє закриттю нервової трубки, посилюючи проліферацію клітин (розростання тканини організму шляхом розмноження клітин поділом).

Захисний ефект добавок фолієвої кислоти є високим, коли вона використовується до зачаття, починаючи з 1 місяця до зачаття і продовжуючи до кінця першого триместру.

Зростання плоду залежить від харчування матері в основному в період до зачаття і на ранніх термінах вагітності. Фолат має вирішальне значення в синтезі білків, ДНК і ліпідів.

2. Вітамін А

Вітамін А є найважливішим мікроелементом для вагітних жінок.

Крім того, що вітамін А необхідний для функціонального розвитку і цілісності очей, він надає системний вплив на деякі органи плода і на скелет плода. Тому потреба у вітаміні А під час вагітності вище. Дефіцит вітаміну А залишається основною причиною запобігаємої сліпоти в світі.

Вітамін А також пов'язаний з розвитком кісток, має захисну дію на шкіру і слизову оболонку, грає життєво важливу роль в функціональних можливостях репродуктивних органів, бере участь в зміцненні імунної системи, пов'язаний з розвитком і підтримкою епітеліальної тканини, а також сприяє розвитку нормальних зубів і волосся. На додаток до його важливої ​​ролі в різних тканинах організму, вітамін А необхідний для нормального розвитку ембріона.

Вагітність - це період особливих потреб в харчуванні для підтримки здоров'я як матері, так і плода. У цей період спостерігається зростання попиту на вітамін А, особливо в третьому кварталі через прискорений розвиток плода в цій фазі.

Попередньо утворений вітамін А міститься в продуктах тваринного походження, таких як молочні продукти (наприклад, молоко, йогурт і сир), печінці, риб'ячому жирі і грудному молоці. Провітамін А з рослинних джерел міститься у фруктах, листках і овочах, таких як морква, гарбуз, капуста, шпинат, батат.

Під час вагітності потреба в вітаміні А зростає приблизно на 10-20%, рекомендована доза становить 800 мкг / день.

3. Вітамін В4


Холін (Вітамін В4) має вирішальне значення для ряду функцій в метаболічних і фізіологічних процесах.

Недостатнє споживання холіну порушує цілісність клітинних мембран, що призводить до «протікання мембран»  і погіршує мобілізацію жиру з печінки, що призводить до ожиріння печінки. Ацетилхолін (похідне холіну) діє як нейромедіатор як в центральній нервовій системі (ЦНС), так і в периферичній нервовій системі (ПНС). У ПНР ацетилхолін активує скелетні м'язи і є основним нейротрансмиттером в вегетативній нервововій системі.

Під час розвитку плоду необхідні великі кількості похідних холіну. Отриманий з холіну нейротрансмиттер ацетилхолін впливає на багато процесів в мозку, який розвивається (наприклад, проліферацію клітин, нейрогенез, виживання клітин, а також синаптичну пластичність) і підтримує нормальний розвиток гіпокампу, область мозку, що бере участь в навчанні, пам'яті та увазі.

Високе споживання холіну (вітаміну В4) під час вагітності і незабаром після пологів покращує когнітивні функції в дорослому віці.

4. Вітамін B1

Тіамін (вітамін B1) є важливою живильною речовиною, яка служить кофактором для ряду ферментів, впливає на провідність аксонів і вивільнення різних нейротрансмітерів, таких як ацетилхолін, дофамін і норадреналін.

Мозок дуже вразливий до дефіциту тіаміну. Дефіцит тіаміну сприяє виникненню ряду станів, що охоплюють від легких неврологічних і психіатричних симптомів (сплутаність свідомості, зниження пам'яті і порушення сну) до важкої енцефалопатії, атаксії, застійної серцевої недостатності, м'язової атрофії і навіть смерті.

5. Вітамін В2
Рибофлавін, або вітамін В2, в основному залежить від раціону пітанія.Дефіціт рибофлавіну відбувається через неадекватний раціон харчування, в основному через дієти на основі рису, поганих білків тваринного походження або в умовах підвищеного попиту, наприклад, вагітність, дитинство, старіння, генетичні розлади. Дефіцит також пов'язаний із взаємодією ліків і речовин, наприклад, фуросемід або алкоголь, сприяє зниженню рибофлавіну.
6.Вітамін В3
Ніацин (Вітамін В3) бере участь в життєво важливих окислювально-відновних реакціях, захищаючи клітини від окисного ушкодження. З'єднання вітаміну B3 походять з різних джерел їжі, таких як боби, м'ясо, риба, молоко, гриби і збагачене борошно. Однак недоїдання, зловживання алкоголем і інфекційні / аутоімунні процеси можуть викликати недостатній рівень цього вітаміну.
7. Вітамін В5
Вітамін В5, також званий пантотенової кислотою / пантотенатом, є основним попередником коензиму А, який відіграє важливу роль в деяких клітинних процесах.

Вітамін В5 присутній практично в кожній страві, будучи незамінним з'єднанням для всіх форм життя. Значними джерелами пантотенової кислоти є брокколі, м'ясо, цільні зерна, крупи і авокадо. Варто відзначити, що  бактерії, такі як Escherichia coli, можуть продукувати і секретувати пантотенат безпосередньо в кишечнику, збільшуючи доступність цього вітаміну.

8.Вітамін B6 
Вітамін B6 в основному доступний з природних джерел, і різноманітне харчування є достатньою умовою для його адекватного споживання. Він присутній в м'ясі, рибі, горіхах, картоплі, бананах і збагачених злаках.

Важкий дефіцит B6 є рідкісним захворюванням, що призводить до залізодефіцитної анемії через порушення синтезу гемоглобіну. Загальні симптоми включають дратівливість, депресію, мігрень, невропатію і порушення сну і, ймовірно, пов'язані з порушенням синтезу нейротрансмітерів і гормонів, особливо ГАМК і мелатоніну.

9. Вітамін В7
Рівні біотину (Вітамін В7) залежать від споживання їжі і частково від виробництва кишкової флори. Цим вітаміном багаті різні продукти, такі як печінка, яєчні жовтки, соєві боби, риба і листові овочі. Серйозний дефіцит біотину зустрічається рідко і зазвичай пов'язаний з недостатнім харчуванням або недоліком біотинідази, що бере участь в переробці біотину. Клінічні симптоми включають алопецію (облисіння), дерматит, шкірну інфекцію, гіпотонію, втрату чутливості, галюцинації. Нервові клітини і клітини шкіри більш чутливими до дефіциту біотину, ніж інші.

10. Вітамін С

Вітамін С (аскорбінова кислота) є незамінним водорозчинним вітаміном, в той час як вітамін Е являє собою вісім жиророзчинних рослинних сполук. Фрукти і овочі, включаючи гуаву, цитрусові, помідори і брокколі, багаті вітаміном С, в той час як вітамін Е міститься в горіхах, олії пшеничного зародка, рослинних маслах і деяких листових зелених овочах. Обидва вітаміни С і Е діють синергетично для посилення антиоксидантного захисту та придушення утворення вільних радикалів для запобігання окисного стресу.

Вітамін С також бере участь в синтезі колагену, основного компонента сполучної тканини, і грає важливу роль в мобілізації заліза із запасів і підвищення засвоєння харчового заліза, тому він може допомогти в запобіганні залізодефіцитної анемії. Вітамін С активно транспортується через плаценту, що призводить до зниження рівня в материнській плазмі і збільшення потреб з 30-70 мг / сут у невагітних дорослих до 60-85 мг / сут під час вагітності та годування груддю. І навпаки, плацентарний перенос вітаміну Е менш ефективний, а втрати вітаміну Е вважаються мінімальними. Тому для дорослих, незалежно від статусу вагітності, рекомендується вживання 7-10 мг / день альфа-токоферолу. Якщо не вказано інше, здорової різноманітної дієти, ймовірно, досить для задоволення потреб в прийомі обох вітамінів.

11. Вітамін D
Вітамін D є жиророзчинних гормоном, відомим своєю роллю в підтримці гомеостазу кальцію і цілісності кістки. Також широко визнана його роль в метаболізмі глюкози, запаленні та імунної функції, а також в регуляції транскрипції і експресії генів.

Під час вагітності плід повністю залежить від материнських запасів вітаміну D для свого розвитку. Материнська недостатність вітаміну D була пов'язана з рахітом у новонароджених, а також з множинними несприятливими наслідками вагітності, включаючи прееклампсию і передчасні пологи.

Адекватне споживання поживних речовин має вирішальне значення під час вагітності і має починатися до зачаття і тривати протягом всієї вагітності, щоб підтримувати нормальні материнські потреби, в той же час закладати запаси, необхідні для розвитку плода і лактації.