Таурин, енергетичні напої і не тільки

Таурин є однією з найпоширеніших амінокислот в головному і спинному мозку, лейкоцитах, серцевих і м'язових клітинах, сітківці і майже у всіх тканинах організму. Вперше він був ідентифікований і виділено з жовчі вола (Bos taurus), звідки і отримав свою назву.

Оскільки таурин є однією з небагатьох амінокислот, які не використовуються в синтезі білка, його часто називають «необов'язковою» амінокислотою або «умовно незамінною» амінокислотою.

Хоча людський організм може синтезувати таурин, більшу частину запасів таурину організм отримує з їжі, особливо яєць, м'яса та морепродуктів. Таурин легко всмоктується з шлунково-кишкового тракту. Як надійшовший ззовні, так і ендогенний (синтезований організмом) таурин транспортується у внутрішню частину клітин через плазматичну мембрану.

Під час вагітності таурин накопичується в тканинах матері, а в перинатальний період він вивільняється в плід через плаценту, а новонародженому - через материнське молоко. В цілому, зміст таурину в організмі є найвищим в ранньому післяпологовому періоді життя і знижується з віком.

Фізіологічна дія таурину широко поширена і включає регуляцію рівня глюкози в плазмі, детоксикацію, регуляцію артеріального тиску, осморегуляцію.

Проведено багато досліджень, які підтверджують позитивний вплив таурину на дисфункцію печінки, шлунково-кишкові розлади, захворювання нирок, діабет і серцево-судинні захворювання. Далі наведені лише деякі з функцій таурину.

Серце:

  • Зменшення гіпертрофії (збільшення) серця при гіпертонії
  • Поліпшення скоротливості серця при ішемічній хворобі серця

Нирки:

  • Підтримка нормальної видільної функції нирок
  • Поліпшення ниркової функції при гіпертонії

Мозок:

  • Поліпшення артеріального барорефлекса (основного механізму короткочасної регуляції артеріального тиску)

Глюкозо-інсулінова регуляція:

  • Збільшення секреції інсуліну і зниження рівня гіперглікемії (стану, при якому рівень глюкози підвищений в порівнянні з нормою) у пацієнтів з цукровим діабетом 2 типу
  • Збільшення поглинання глюкози тканиною
  • Поліпшення інсулінорезистентності (недостатня біологічна відповідь клітин на дію інсуліну) при гіперглікемії

Прийом таурину запобігає віковому зниженню когнітивних функцій.

Таурин може послаблювати прогресування атеросклерозу завдяки своїй здатності знижувати вміст ліпідів в сироватці, а також знижувати ризик утворення артеріального тромбу за рахунок зменшення агрегації тромбоцитів.

Зменшення рівня таурину прискорює старіння, зменшуючи тривалість життя і прискорюючи пов'язані зі старінням пошкодження тканин. Ці властивості, ймовірно, пов'язані з порушенням згортання білка.

Таурин, безсумнівно, є одним з найбільш важливих речовин в організмі, але недооціненим, дослідження якого ще знаходиться, можна сказати, на початковому етапі. Однак на фармацевтичному ринку представлено досить препаратів, що містять таурин і, також, сьогодні він присутній практично у всіх енергетичних напоях.

Це дає можливість отримувати цю амінокислоту в достатній кількості як з їжі, так і з додаткових джерел, біологічно активних добавок.