Пряна їжа може знизити артеріальний тиск?
Висновки, опубліковані в журналі «Гіпертонія», вказують на те, що вживання гострої їжі може допомогти нам споживати менше солі і, в кінцевому рахунку, знизити кров'яний тиск.
За даними Всесвітньої організації охорони здоров'я, люди їдять занадто багато солі по всьому світу, збільшуючи поширеність високого кров'яного тиску, серцевих захворювань та інсульту.
Ця проблема спонукала Чінцін Чжу, М.Д., професора серцево-судинної медицини і обміну речовин в Чунцинському інституті гіпертонії в Китаї, вивчити альтернативні способи зниження споживання солі.
Він і його колеги вирішили зосередитися на гострій їжі.
Чжу пояснює, що пряна їжа асоціюється зі здоровим серцем в минулому. Люди, які споживають пряну їжу майже кожен день, мають на 14 відсотків менший ризик смерті, ніж ті, хто вживає пряні продукти менш ніж один раз на тиждень, показує дослідження 2015 року. Ті ж самі люди також менш схильні вмирати від діабету, раку та ішемічної хвороби серця.
В ході дослідження команда спочатку перевірила, чи мають люди, які їдять і насолоджуються пряними продуктами, нижчий кров'яний тиск, ніж ті, хто цього не робить. Солоні і пряні переваги учасників були оцінені смаковими випробуваннями розчинів, які містили різні рівні солі і капсаїцину, з'єднання, яке робить перець чилі гострим. Учасники також заповнили докладний дієтичний опитувальник про свої солоні та гострі харчові звички.
Дослідники виявили, що ті, хто користувався пряними рішеннями, мали більш низький загальний кров'яний тиск. Ці ж люди були більш чутливі до смаку солі.
З іншого боку, в учасників, які користувалися високосолевимі розчинами, був більш високий кров'яний тиск і, як правило, не подобалися пряні рішення.
Потім команда подивилася, як мозок реагує на сіль і капсаїцин. Використовуючи ПЕТ і КТ-сканування, дослідники записали активність в мозку після того, як учасники брали різні концентрації солоних розчинів з додаванням капсаїцину і без нього. Активність була спеціально проаналізовано в областях орбитофронтальной кори головного мозку.
Орбітофронтальная кора часто називається корою вторинного смаку; його реакції або активність, корелюють з приємністю смаку для індивідуума.
Сканування показало, що більш високі концентрації солі призводять до більш високої активності мозку в обох областях мозку. Однак, коли капсаїцин додавали до розчину нижчою солі, активність мозку збільшувалася і відбивалася на активності, яка спостерігалася при більш високих концентраціях солей.
«Ці результати показують, що пряний аромат може змінити наше сприйняття інтенсивності солі», - сказав Чжу. «Ми припускаємо, що просто додавши спеції в продукти з низьким вмістом солі, ми можемо збільшити наш сольовий смак і відчути ту ж солоність, що і солоні продукти».
Так капсаїцин обманює мозок, який думає, що більше солі не треба. Чжу вважає, що капсаїцин може активувати рецептори смаку натрію на язиці, тим самим збільшуючи інтенсивність сигналу солоного смаку, який надходить в мозок.
Чи означає це, що ми повинні їсти більше пряних продуктів, щоб спробувати знизити кров'яний тиск?
Не зовсім, сказала Шеріл Лаффер, доктор філософії, доктор філософії, Центру комплексної гіпертензії в Школі медицини Університету Вандербільта.
«Це всього лише дослідження асоціації; дослідники говорять, що люди, які їдять пряну їжу, мають нижчий кров'яний тиск, але у них немає доказів того, що пряна їжа фактично знижує тиск ».
Вона додала: «Але те, що я говорю своїм пацієнтам, полягає в тому, що я впевнена, що зниження споживання солі знизить їх кров'яний тиск».
Поки є більше доказів, і Лаффер, і Чжу згодні з тим, що включення чилі перцю в щоденну кулінарію не може пошкодити.