Часник - доступний і недооціненний засіб проти хвороб і старіння
Часник (Allium sativum L.) - традиційна пряність, яка використовується в харчуванні багатьох кухонь світу, особливо у в'єтнамській і азіатської кухнях. Було задокументовано, що часник має багатьма біологічно активними сполуками, такими як алліін, алліцин, аллілсульфіди, і це пояснює його багато корисних властивостей, такі як протипухлинні, антитромботичні, протизапальні, антиоксидантні, протимікробні, кардіопротекторні і іммуномодулюючі активності .Часник надає потенційний гепатопротекторний ефект за рахунок зниження перекисного окислення ліпідів і активації антиоксидантної защіти. Відомо також про антігіперглікемічний і противозапальний ефекти при цукровому діабеті 2 типу . Однак використання сирого часнику обмежено через його специфічний смак і пошкодження слизової оболонки шлунково-кишкового тракту.
Чорний часник, оброблений продукт, який утворюється в процесі ферментації при високій температурі і високій вологості, з'явився на ринку в останнє десятиліття. Чорний часник має солодкий смак і усуває неприємний запах сирого часнику. Він володіє багатьма біоактивні властивостями, такими як інгібування росту ракових клітин товстої кишки, антиоксидантні властивості, можливістю зміни профілю ліпідів при діабеті, протизапальною і протиалергічною активністю.
Часник часто використовується в гастрономії протягом століть. Накопичені дані вже продемонстрували корисні властивості часнику. Незважаючи на ці позитивні ефекти, багато людей не користуються сирим часником через гострий запах, що виділяється з'єднанням алліцину. Тому модифіковані форми часнику були готові зменшити цей неприємний запах. Експерименти in vivo і in vitro продемонстрували, що чорний часник здатний зберегти вихідну биоактивность сирого часнику при клінічному застосуванні. Крім того, антиокислювальний ефект чорного часнику ще сильніше, ніж у сирого часнику. Крім того, продовжують надходити нові функції чорного часнику, включаючи його захисні ефекти проти діабету, алергії і пошкодження печінки.
Численні результати досліджень приписували переваги часнику головним чином органо-сірчаним компонентам, таким як алліцин, L-глутамілцістеін і їх похідних. Крім цих органовмісних з'єднань, часник багатий мікроелементами (цинк, магній, мідь, селен і йод), містить білки, дієтичне волокно, токофероли, аскорбінову кислоту, поліфеноли. Історично майже всі цивілізації в світі знали про лікувальні властивості часнику і використовували для лікування різних захворювань, включаючи проказу, діарею, запор, інфекції. Однак часник, як потужний антиканцерогени виявився в кінці 1950-х років після того, як професори Вайсбергер і Пенский в 1958 році продемонстрували тіосульфінати, витягнуті з часнику, які володіють протипухлинними властивостями. Розуміючи потенціал і з появою сучасних аналітичних методів, у багатьох дослідницьких групах по всьому світу стався сплеск досліджень часнику.
З'єднання часнику націлені на множинні шляхи, включаючи клітинний цикл, апоптозну загибель клітин (загибель заражених клітин внаслідок впливу на тих цитотоксичних Т-лімфоцитів, це відбувається тоді, коли антитіла, що виробляються організмом, не можуть наздогнати збудника, який "зачаївся" в цитоплазмі клітини і Т -кіллеру доводиться знищити клітини, що стали жертвами інфекційного збудника).
Також в ході досліджень було виявлено знижуючі кров'яний тиск властивості часнику. Пов'язано це з утворенням сірководню, який сприятливо діє на серцево-судинну систему, посилюючи кровообіг і знижуючи навантаження на серце, і змістом алліцина, який володіє ингібірующими і судинорозширювальними ефектами.
Печінка є важливим метаболічним органом з різними комплексними фізіологічними функціями, включаючи метаболізм поживних речовин (ліпіди, білки і вуглеводи), а також видалення і детоксикацію відходів. Пошкодження печінки, викликане впливом високих рівнів токсинів навколишнього середовища, призводить до порушень обміну речовин і подальшого підвищення запалення і окисного стресу. Для захисту цих шкідливих факторів активуються захисна система, зокрема імунна система і антиоксидантні ферменти.
Старіння пов'язане зі збільшенням окислювального стресу і зниженням деяких антиоксидантних властивостей. Часник, будучи натуральним антиоксидантом (речовина, що протистоїть пошкодженню клітинних оболонок і інших структур всередині клітини вільними радикалами кисню), найдоступніший і ефективний продукт, який не до кінця вивчений, але при цьому має величезний потенціал в своєму використанні.
Підсумовуючи все перераховане, можна з упевненістю сказати, що ми маємо в своєму раціоні унікальний продукт, який наділений природою безліччю властивостей так необхідних для правильного і гармонійного функціонування нашого організму.