Омега 3
Всі жири відіграють важливу роль в енергетичному обміні і функціях організму; проте попередник омега-6, лінолева кислота (LA), і попередник омега-3, альфа-ліноленова кислота (ALA), відомі як незамінні жирні кислоти, оскільки вони не можуть бути синтезовані в організмі, що робить їх життєво важливим компонентом здорового харчування.
Омега-3 ПНЖК (поліненасичені жирні кислоти) синтезуються за допомогою харчової альфа-ліноленової кислоти (ALA) жирної кислоти з більш коротким ланцюжком омега-3 з утворенням більш важливих довголанцюжкових жирних кислот омега-3: ейкозапентаєнової кислоти (EPA) і докозагексаєнової кислоти (DHA )
EPA (ейкозапентаєнова кислота) у великих кількостях міститься в оселедці (15% від загальної кількості ліпідів), дикої сардині (13,6% від загальної кількості ЖК в м'язах) і ікрі минтая.
Основними джерелами DHA (докозагексаєнової кислоти) є летюча риба, оселедець, минтай і ікра лосося (27,9%, 22,6%, 22,2% і 17,4% загальних ліпідів відповідно)
Імунна система - це система захисту, яка захищає організми від вторгнення патогенів, таких як віруси або бактерії. Він включає гетерогенну групу клітин, тобто імунні клітини, а також клітинно-незалежні механізми. Імунні клітини можна умовно розділити на дві основні категорії в залежності від їх властивостей і захисних механізмів: клітини вродженої і клітини адаптивної імунної системи. Клітини вродженої імунної системи, а саме макрофаги, нейтрофіли, еозинофіли, базофіли, огрядні клітини, природні клітини-кілери і дендритні клітини, є першою клітинної лінією захисту. Їх образ дії зазвичай швидкий, але з обмеженою специфічністю. Клітини адаптивної імунної системи, а саме В-клітини і Т-клітини, мають більш високий рівень специфічності, але їх активація затримується.
Координація різних імунних клітин і регулювання їх активності має вирішальне значення для створення ефективного імунного захисту.
Здорова і збалансована дієта необхідна для правильного функціонування всіх частин нашого організму, включаючи імунну систему. Крім того, було виявлено, що деякі дієтичні фактори мають імунорегулюючі властивості, включаючи поживні мікроелементи, такі як вітамін D, або макроелементи, такі як жирні кислоти. Вплив харчових поліненасичених жирних кислот (ПНЖК) на імунну систему досліджувався протягом десятиліть, з особливою увагою до омега-3 ПНЖК α-ліноленової кислоти (АЛК), ейкозапентаеновой кислоті (ЕПК) і докозагексаєнової кислоті (ДГК). АЛК міститься в горіхах і насінні, тоді як ЕПК і ДГК є основними компонентами риб'ячого жиру.
З'являється все більше даних, що вказують на важливість жирних кислот омега-3 для здоров'я мозку протягом усього життя. DHA, яка є основним членом жирних кислот омега-3, сильно сконцентрована в мозку і зовнішніх сегментах паличок і колбочок сітківки, складаючи близько 50% від загальної кількості поліненасичених жирних кислот. DHA бере участь в ряді нейронних процесів, включаючи нейрогенез, нейропластічності, диференціювання і виживання нейронів, цілісність і плинність мембран.
Недавнє дослідження показало зворотний зв'язок між споживанням омега-3 жирних кислот і депресією. DHA добре бере участь в синаптичній передачі, сінаптогенезі, навчанні і процесах пам'яті. Було показано, що щільність дендритних шипів збільшується в гіпокампі тварин при пероральному прийомі DHA. Кілька досліджень на тваринах і людях показали позитивний зв'язок між DHA і когнітивним розвитком. Таким чином, вплив жирних кислот омега-3 на здоров'я і благополуччя мозку добре відомий і вивчений.
Дослідження показали, що крім основних симптомів у пацієнтів з важким гострим респіраторним синдромом з коронавірусом 2 (SARS-CoV-2) також спостерігалися інфекція, надмірна коагуляція, цитокіновий шторм, гіпоксемія і оксидативний стрес. До сих пір немає схвалених ліків або вакцин. Споживання харчових добавок, таких як жирні кислоти омега-3, може допомогти поліпшити лікування і одужання пацієнтів з важкою формою SARS-CoV-2 за рахунок зменшення запальної реакції і надмірного згортання крові.
Хоча наукові дослідження в області медикаментозного лікування прогресують, експерти рекомендують зараз приділяти більше уваги профілактиці на додаток до лікування. У цьому контексті можна говорити про те, що підвищення рівня омега-3 в раціоні або в якості поживної речовини в фармакології на додаток до штучного харчування може знизити вплив запалення, викликаного вірусними інфекційними захворюваннями, такими як Covid -19.